De 21e eeuw wordt gekenmerkt door een overdaad aan technologie, continue bereikbaarheid en self-made success. Het gevolg? Een hogere vatbaarheid voor stress, prestatiedruk en the fear of missing out.
Rust en ontspanning treden steeds meer op de achtergrond. Stijgt het leven in de Information Age je naar het hoofd? Met deze zelfhulpboeken liggen rust en ruimte binnen handbereik.
Wie denkt dat alleen zijn gelijkstaat aan een doelloos bestaan, heeft ongetwijfeld nog nooit van Chidera Eggerue gehoord. Deze bekroonde blogger, creative director en presentator van The MOBO Awards staat ook wel bekend als The Slumflower. Op haar gelijknamige blog schrijft Eggerue over zelfliefde, female empowerment en zelfonderzoek.
In Wat een tijd om alleen te zijn beschrijft Eggerue hoe je in de moderne wereld je eigen pad bewandelt. Nigeriaanse wijsheden worden afgewisseld door kleurrijke kunstwerken van Eggerue’s hand. De belangrijkste takeaways? Ontdek wat je waard bent, heel de wonden uit je verleden en vermijd andermans demonen. Alleen zijn is niet alleen oké. Het is misschien wel het beste dat je ooit is overkomen.
In Nederland lijkt Francine Oomen het monopolie te hebben op overlevingsgidsen. Toch is er in een gelijknamige categorie een titel verschenen van Duitse psycholoog en psychotherapeut Jörg Berger. In Hoe overleef ik mezelf duikt hij in de valkuilen waar hij in zijn werk het meest mee te maken krijgt.
Voorzien van beproefde manieren om jezelf beter te leren kennen, neemt het boek de lezer mee in de donkerste hoeken van het eigen gedrag. In de huidige maatschappij staan we regelmatig onder druk. Dat reageren we af op anderen, die daarmee onbedoeld gekwetst kunnen raken. Hoe maken we het onszelf - en daarmee anderen - eens minder moeilijk? De inzichten van Berger zijn het proberen waard.
Hoeveel creativiteit, inspiratie en verwondering ervaar jij in het leven? Volgens journalist Rob Walker sluiten velen van ons de ogen voor de waardevolle aspecten van het leven. We kijken, maar nemen niet waar. We zijn zo afgeleid, dat we klakkeloos de informatie accepteren die aan ons wordt gepresenteerd.
Het is tijd om met nieuwe ogen naar de wereld te kijken. In De kunst van het waarnemen vind je 131 speelse oefeningen het waardevolle in je eigen leven te herontdekken. Het resultaat? Heldere gedachten die blaken van creativiteit. En een hernieuwde liefde voor de dingen die er écht toe doen.
Kun je er bewust voor kiezen om gelukkig te zijn? Volgens Sonja Lyubomirsky, hoogleraar Psychologie, is de mate van geluk die je ervaart genetisch bepaald. Zij stelt dat 50 procent van je geluksgevoelens vastliggen voor je geboorte, 10 procent wordt beïnvloed door omstandigheden en 40 procent wordt bepaald door doelbewuste acties.
In De maakbaarheid van het geluk leert Lyubomirsky de lezer het eigen geluksniveau te bepalen. Vervolgens beschrijft zij een aantal duidelijke strategieën om dit niveau te verhogen én vast te houden. Daarbij neemt zij persoonlijke doelen en verschillende karakters als uitgangspunt.
Deze wereldwijde bestseller werd voor het eerst gepubliceerd in 1936 en is in de 21e eeuw nog steeds relevant (maar wel geactualiseerd). Al miljoenen mensen zijn geholpen door dit boek, zowel zakelijk als privé. Carnegie geeft makkelijk te begrijpen advies en leert je hoe je enthousiasme opwekt, oprechte complimenten geeft en communiceert. Een boek vol met praktische tips en nieuwe inzichten waaruit je blijf leren.
Rustpunten vinden in ons moderne, drukke bestaan. Dat is de hoofdmoot van deze Koreaanse megabestseller. In het boek worden uiteenlopende wijsheden van Haemin Sunim toegelicht. Deze boeddhistische monnik geeft les in allerlei levenskwesties, waaronder liefde, vriendschap, werk en spiritualiteit.
In De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt is een verzameling van kalme contemplaties, voorzien van prachtige illustraties. Het boek spoort je aan om rustig aan te doen. Want alleen dan kan ook de wereld rustiger worden. Dit boek is dan ook uitermate geschikt voor iedereen die zich bezighoudt met mindfulness.
Soms heb je geen ellenlange boekwerken nodig om jezelf nieuwe moed in te blazen. Soms is een beknopt boek met positieve affirmaties precies wat je zoekt. Wie de wereld wilt verbeteren, begint immers bij zichzelf. Dat is de moraal die Louise Hay, koningin van de positieve mindset, je in Machtige gedachten meegeeft.
Wens jij jezelf of een ander een lichter leven toe? Dan is dit boek mogelijk een schatkist van kracht, wijsheid en positiviteit. Durf de vruchten te plukken van je eigen positieve gedachten. En leer hoe herhaling wel degelijk invloed kan hebben op je mentale welzijn.