Horror boeken die je nachtmerries geven

Zijn lichte romans en zoete sprookjes gewoon niet jouw ding? Dan is het tijd om een duistere draai aan je boekenplank te geven. De boeken in deze lijst zullen je overtuigen dat horror meer is dan alleen maar goedkope schriktrucs en voorspelbare plotwendingen. Met deze titels zal je merken dat de echte horror ligt in de subtiele momenten van angst, de stille anticipatie en het onvermijdelijke onheil.

 cover

Deze horrorboeken laten je hart sneller kloppen

1
De geesten van Hill house cover

De geesten van Hill house

Shirley Jackson
9789020415742
Taal: Nederlands

Er schuilt een huis in de schaduwen die wacht op je bezoek. Het is enorm, donker, met stappen die leiden naar een veranda, maar verder blijft het ongedefinieerd. Het huis is levend, het omhult je, het trekt je naar binnen met zijn stille dreiging. Dit is Hill House, het middelpunt van een gruwelijk wetenschappelijk experiment waarbij vier personages – Eleanor, Theodora, Luke en Dr. Montague – worden uitgenodigd om de paranormale gebeurtenissen te onderzoeken die beweren het te bewonen.

Onze hoofdrolspeelster, Eleanor, wordt snel gevangen in de grip van Hill House. Ondanks haar angst, trekt het huis haar aan als een geliefde die dreigt haar te verslinden. Haar relatie met Theodora roept de complexiteit van zusterschap op, doordrenkt van stille jaloezie die net onder de oppervlakte van hun vriendschap suddert. En dan zijn er de subtiele, ontwrichtende momenten - een abrupte overgang, een verontrustende stilte - die op meesterlijke wijze de angst opbouwen. De Geesten van Hill house van Shirley Jackson is een meesterwerk van het horrorgenre, dat op subtiele wijze de grenzen tussen realiteit en verbeelding vervormt.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 20,-Paperback
Toon alles (-6)
2
IT cover

IT

Stephen King
9789021027432
Taal: Nederlands

Ergens in het kleine stadje Derry, schuilt iets onuitsprekelijk kwaads in het riool, sluipend door de schaduwen en tevoorschijn komend in de meest angstaanjagende gedaantes. Ja, jij, die deze beschrijving leest, bent misschien de volgende prooi. Dit wezen – een demon die aast op kinderen, heeft een bijzondere voorkeur voor clowns. Misschien herinnert het je aan die keer dat je als kind alleen in het donker zat, het gefluister van je eigen angst die door de kamer danste.

Deze horrorklassieker, geschreven door de meester van de suspense, Stephen King, zal je hart sneller doen kloppen, je adem doen stokken en je doen twijfelen aan elke schaduw die je ziet. It neemt je mee op een angstaanjagende reis met zeven kinderen - die later de 'Stumpersclub' vormen - terwijl ze geconfronteerd worden met hun diepste angsten en het onuitsprekelijke kwaad dat zich in hun stadje schuilhoudt. Met thema's van de kracht van herinnering, jeugdtrauma's en het overwinnen van kwaad door wederzijds vertrouwen en opoffering, biedt deze bekroonde roman een genuanceerd en meeslepend verhaal dat je nog lang zal bijblijven.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 37,99Paperback
Toon alles (-6)
3
De kleine vreemdeling cover

De kleine vreemdeling

Sarah Waters
978903889368697890388928879789038893686
Taal: Nederlands

Betreft het een vervallen landhuis in het naoorlogse Engeland, of is het een sinistere entiteit die er zich schuilhoudt? Zou jij het aandurven om de deuren van Hundreds Hall te openen? Dit landgoed, bewoond door de Ayres-familie, straalt een griezelige charme uit, terwijl het langzaam afbrokkelt onder de last van het verleden. Verwacht geen traditioneel spookverhaal, maar bereid je voor op een meesterlijke mengeling van historische fictie en subtiele bovennatuurlijke elementen.

De kleine vreemdeling is een verhaal dat zich op bijzondere wijze vermengt met de geschiedenis van het naoorlogse Groot-Brittannië. Het gaat niet alleen over het verval van een oude Britse manier van leven, maar ook over de verschrikkingen die onlosmakelijk verbonden zijn met die historische periode. Het is een verhaal over een familie die worstelt met de uitdagingen van een veranderende samenleving, maar ook met mysterieuze gebeurtenissen die mogelijk een bovennatuurlijke oorsprong hebben. Dit boek toont hoe de bovennatuurlijke elementen zodanig verweven zijn met het verhaal dat ze niet los van elkaar kunnen worden gezien.

Geen prijzen bekend ☹
Toon alles (-7)
4
Dracula cover

Dracula

Bram Stoker
978908968175191718042335899789460238819
Taal: Nederlands

In de diepe schaduwen van Transsylvanië schuilt een figuur die de nacht zelf belichaamt. Zijn onheilspellende kasteel zit vol geheimen, net als de man zelf - een edelman met een smaak voor iets veel sinisterder dan de beste wijnen. Deze graaf, die eeuwenoud is en toch ongelooflijk levend, zal je kennis laten maken met de duistere kant van de onsterfelijkheid. Maar pas op, want eenmaal betrokken in zijn wereld, is ontsnapping een bijna onmogelijke opgave.

Dracula, geschreven door Bram Stoker en gepubliceerd in 1897, is een huiveringwekkend verhaal dat je meesleept in een wereld vol nachtmerries. Van de donkere straten van Londen tot het mysterieuze Transsylvanië, je wordt deel van een wanhopige jacht op de meest beruchte vampier in de literatuur. Een onverschrokken groep vrienden, waaronder een scherpzinnige Amsterdamse arts, vampierjager Van Helsing, wordt je bondgenoot in deze strijd tegen het ondode kwaad. In dit verhaal, verteld via persoonlijke brieven en dagboekfragmenten, word je direct in de actie getrokken, waardoor het gevoel van dreigend gevaar en het kloppen van je eigen hart nog intenser wordt.

Toon alles (-5)
5
Frankenstein cover

Frankenstein

Mary Shelley
97890204143949789020414417
Taal: Nederlands

Laat de koude rillingen over je rug lopen terwijl je de duistere wereld betreedt van een jonge, obsessieve wetenschapper die zichzelf verliest in het grenzeloze verlangen om leven te creëren. Verdiep je in zijn nachtmerrieachtige experiment waarbij hij, met behulp van grafroverij en elektriciteit, een wezen tot leven wekt. Maar zijn schepping, een misvormd creatuur, wordt afgewezen en verlangt naar menselijk gezelschap. Wanneer het wordt ontzegd, is het uit op wraak en dreigt alles wat de maker dierbaar is te vernietigen.

Het boek dat je vasthoudt is geen ander dan Frankenstein, een meesterwerk van Mary Shelley. Geschreven toen ze slechts achttien jaar oud was, is dit huiveringwekkende gotische verhaal uitgegroeid tot het beroemdste werk van horrorfictie ter wereld en blijft het een verwoestende verkenning van de grenzen van de menselijke creativiteit. Dit is niet zomaar een horrorverhaal, maar een verhaal over dualiteit, over onze mogelijkheid om zowel goed als kwaad te zijn, om zowel mens als dier te zijn. Een verhaal dat de angsten van het tijdperk weerspiegelt, vol onzekerheden over natuur, god, wetenschap en onze plaats in de wereld.

Toon alles (-5)
6
Beminde cover

Beminde

Toni Morrison
97890234735589789403189307
Taal: Nederlands

In de schaduw van de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog wordt een huis in Cincinnati gekweld door een kwaadaardige geest. Dit is geen gewoon spookverhaal; dit is het verhaal van Sethe, een voormalige slavin, en haar dochter Denver, die moeten leven met de tergende echo's van een pijnlijk verleden. Maar dan verschijnt er een mysterieuze jonge vrouw, Beminde, die het gezin uit hun isolement trekt en de demonen van hun verleden ontwaakt. Deze roman is niet alleen een verhaal van horror, maar ook een diepgravende verkenning van de traumatische erfenis van slavernij.

Beminde van Toni Morrison is een angstaanjagend meesterwerk dat je niet onberoerd zal laten. De nachtmerrieachtige taferelen en de rauwe emotionele kracht van het boek zullen je vastgrijpen en niet meer loslaten. Dit is geen griezelverhaal voor de faint-hearted, maar een huiveringwekkende duik in het donkerste hoofdstuk van de Amerikaanse geschiedenis. Terwijl je de pagina's omslaat, zul je niet alleen huiveren van angst, maar ook van ontzag voor de literaire kracht van Morrison. En misschien, net als Denver, vind je uiteindelijk een manier om je eigen demonen onder ogen te zien.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 24,99Hardcover
Toon alles (-6)
7
Een hoofd vol spoken cover

Een hoofd vol spoken

Paul Tremblay
9789024593262
Taal: Nederlands

Als je het donker niet vreest, durf je dan een gezin in verval te trotseren? Je treedt binnen in het leven van de Barretts, een familie die langzaam uit elkaar valt door een ongrijpbare nachtmerrie. De veertienjarige Marjorie wordt gekweld door een plotselinge en acute vorm van schizofrenie. Ondanks de wanhopige pogingen van haar ouders, kunnen de doktoren haar afdaling in waanzin niet stoppen. Het rustige gezinsleven maakt plaats voor een huis van gruwelen, en in hun wanhoop keren de Barretts zich tot een lokale katholieke priester. Voordat ze het weten, zijn ze de sterren van The Possession, een populaire reality-tv-show.

Jaren later krijgen we het verhaal door de ogen van Merry, de jongere zus van Marjorie, die geïnterviewd wordt over de angstaanjagende gebeurtenissen die plaatsvonden toen ze pas acht jaar oud was. In Een Hoofd Vol Spoken van Paul Tremblay, ontvouwen zich lang begraven geheimen en ontrafelt zich een verhaal van psychologische horror. Kan je het onderscheid maken tussen realiteit en televisiedrama, tussen waanzin en bovennatuurlijke verschijnselen? Dit boek zal je laten twijfelen, je adem benemen en je tot op het bot laten rillen.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 12,99Ebook
Toon alles (-6)
8
Rosemary's baby cover

Rosemary's baby

Ira Levin
978902041423397890229544929789020414240
Taal: Nederlands

Zie je dat oude, gotische appartementencomplex in New York? Daar is iets niet pluis. Dat is het decor voor een van de meest beklemmende verhalen uit de horrorliteratuur, waarin een jong echtpaar, Guy en Rosemary Woodhouse, een nieuw leven probeert op te bouwen. Ze negeren de onheilspellende waarschuwingen over het gebouw en raken al snel verwikkeld in een nachtmerrie die hun gelukkige leventje op zijn kop zet. De buurman is een opdringerige oude man, Guy's acteercarrière begint plotseling in de lift te zitten, en Rosemary? Wel, ze krijgt een vreemde trek in rauw vlees...

Dit is het verhaal van Rosemary's Baby, het meesterwerk van Ira Levin dat de weg vrijmaakte voor een ware horrorboom. Deze subliem geschreven roman speelt vakkundig met je zenuwen en bouwt een onderhuidse spanning op die je op het puntje van je stoel houdt. Rosemary is een personage dat je bijblijft, haar ontreddering en angst zijn bijna tastbaar.

Toon alles (-5)
9
De schreeuw van het lam cover

De schreeuw van het lam

Silence Of The Lambs
Thomas Harris
97890245199039789024541140
Taal: Nederlands

Anthony Hopkins won een Oscar voor zijn bloedstollende vertolking van dr. Hannibal Lecter. Het boek is net zo griezelig en verontrustend. Een verslavende, walgelijke, briljante suspense-thriller.

Met de hulp van dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater én weerzinwekkende moordenaar, opent FBI-agente Clarice Starling de jacht op de seriemoordenaar Buffalo Bill. De cryptische aanwijzingen van Lecter , zowel over Buffalo Bil] als over haarzelf - leiden Clarice in een speurtocht die iedere lezer zal ervaren als angstaanjagend en absoluut fascinerend.

Toon alles (-5)
10
Horrorstör cover

Horrorstör

Grady Hendrix
97815947452639781594747274
Taal: Engels

Zou je niet willen dat je baan een beetje spannender was? Misschien niet op de manier zoals het gebeurt in een bepaald meubelsuperstore in Cleveland, Ohio. Elke ochtend vinden werknemers daar vernielde boekenplanken, verbrijzelde waterkelken en kapotte kledingkasten. En alsof dat nog niet vreemd genoeg is, laten de beveiligingscamera's niets zien en dalen de verkopen.

Drie moedige medewerkers besluiten de nacht door te brengen in de winkel om deze mysterieuze gebeurtenissen te onderzoeken. In de stilte en duisternis van de nacht stuiten ze op angstaanjagende verschijningen die hun voorstellingsvermogen tarten. Maar er is meer aan de hand: de winkel blijkt gebouwd te zijn op de grond van een oude, sinistere gevangenis. Kunnen ze de verschrikkingen overleven die hun wachten en de winkel levend verlaten?

Ontdek het zelf in Horrorstör, een perfecte mix van humor en horror die je van je stuk zal brengen. De unieke setting van een hedendaags meubelwarenhuis tilt dit traditionele spookhuisverhaal naar een heel nieuw niveau. En laat je niet misleiden door de elegante verpakking van het boek: de psychologische terreur die het levert, is niets minder dan angstaanjagend.

Toon alles (-5)
11
De Shining cover

De Shining

Stephen King
978902103543797890463228269789024566730
Taal: Nederlands

Eens was Jack Torrance een begaafd schrijver, maar drank en woede hebben zijn talenten tot een vage herinnering gereduceerd. Nu staat hij aan de voet van een besneeuwde berg, de trotse nieuwe beheerder van het Overlook Hotel. Hij hoopt dat de afzondering hem zal helpen zich te verzoenen met zijn jonge zoon Danny en zijn vrouw Wendy, en zijn creatieve vonk nieuw leven in te blazen. Maar terwijl de eerste sneeuwvlokken vallen, begint er iets te broeien in de diepten van het hotel - een kwaadaardigheid die zijn sluimerende woede uitnodigt en zijn worsteling met de fles tot een helse strijd maakt.

Danny, nog maar een jongen, is gezegend en vervloekt met The Shining, een paranormale gave die hem in staat stelt om de gruwelijke ware aard van het Overlook Hotel te zien. Terwijl het hotel tot leven komt en de winter hen van de buitenwereld afsnijdt, zal Danny's gave zowel een zegen als een vloek blijken te zijn. Terwijl de spanning stijgt en de krachten van het hotel hun invloed uitoefenen op Jack's geestelijke gezondheid, wordt het steeds duidelijker dat het Overlook niet gewoon een gebouw is. Het is een levend, ademend monster dat hunkert naar de essentie van degenen die er binnen zijn muren wonen. Dit sinistere verhaal is een zorgvuldige studie van de menselijke natuur in zijn donkerste vorm, die tegelijkertijd een meesterlijk geconstrueerde spookverhaal is dat je tot de laatste pagina in zijn greep zal houden.

Toon alles (-5)

Hulp nodig bij het aanschaffen van de beste e-reader?

Er bestaan tegenwoordig zo veel e-readers dat je niet meer weet welke je moet aanschaffen. Gelukkig hebben wij een koopgids die je helpt kiezen.

e-reader kopen