Klassieke kinderboeken van Nederlandse bodem.

Verhaaltjes voor het slapengaan. Wie groeide er niet mee op? De mooiste verhalen vertellen we door aan onze kinderen. Speciaal voor de kleinste lezers (en luisteraars) verzamelden wij daarom de leukste klassieke kinderboeken van Nederlandse schrijvers. Bereid je voor op een nostalgisch voorleesavondje.

Klassieke kinderboeken

Bekende Nederlandse kinderboeken voor op het nachtkastje

1
Misschien wisten zij alles cover

Misschien wisten zij alles

Toon Tellegen
9789045100012
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Soms maken de meest eenvoudige verhalen de grootste indruk. Toon Tellegen kan dat als geen ander met zijn haast filosofische dierenverhalen. In Misschien wisten zij alles lees je niet alleen over Eekhoorn en Mier, maar ook over een karper, een mossel en tal van andere wezens. Om de drie verhalen vind je een prachtige illustratie van Mance Post. Thema’s als liefde, verdriet, eenzaamheid en verlangen worden door Tellegen op subtiele wijze aangestipt. Dit boek barst dan ook van de levenswijsheid voor jou en je kind.

2
Pluk van de Petteflet cover

Pluk van de Petteflet

Annie M.G. Schmidt
97890451166009789045110950
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Eerst was er alleen Pluk met zijn kleine rode kraanwagentje. En Pluk had maar één doel: een huisje vinden om in te wonen. Al snel start hij zijn zoektocht. Maar waar hij ook komt, krijgt hij hetzelfde antwoord: alle huizen zijn vol. Na lang zoeken komt de duif Dollie op zijn pad. Gelukkig weet Dollie wel een adresje waar Pluk terecht kan. De Petteflet wordt zijn nieuwe onderkomen. In Pluk van de Petteflet maak je - door de ogen van Pluk - kennis met alle bewoners van de Petteflet, waaronder Duizeltje, Zaza, Aagje en mevrouw Helderder.

3
Dolfje Weerwolfje cover

Dolfje Weerwolfje

Paul van Loon
9789025864842
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Het is misschien wel een van de meest geliefde titels van Paul van Loon: Dolfje Weerwolfje. In deze hilarische en spannende serie speelt de zevenjarige Dolfje de hoofdrol. Als hij plotseling haar over zijn hele lichaam ontdekt, staat zijn wereld op zijn kop. Om nog maar te zwijgen over zijn klauwen en het gegrom dat bij elke zin zijn lippen verlaat. De opa van Dolfje blijkt ook een weerwolf te zijn, en geeft hem tips om in het dagelijks leven zijn weg te vinden. Pas op: verslavend.

4
Mijn mooiste voorleesboek van Kikker cover

Mijn mooiste voorleesboek van Kikker

Max Velthuijs
9789025877002
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Is het leven niet prachtig?, roept Kikker uit. Als alter ego van schrijver Max Velthuijs vond hij, boek voor boek, de weg naar onze harten. Anno 2019 is Kikker nog steeds de goedgemutste koning van kinderboekenland. Met zijn naïeve optimisme maakt hij de gekste dingen mee met zijn vriendjes Eend, Haas, Rat, Varkentje en Beertje. De beste verhalen zijn gebundeld in dit geïllustreerde voorleesboek. Ik bof dat ik een kikker ben, dacht Kikker blij. Ik wil nooit iets anders zijn!

5
Erik of het klein insectenboek cover

Erik of het klein insectenboek

Godfried Bomans
9789022561423
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Hoeveel verschillen mensen en insecten nu echt van elkaar? Erik vraagt het zich af, terwijl hij het schilderij de Wollewei boven zijn bed bekijkt. Op de prent staan allerlei insecten afgebeeld. Als hij zich bedenkt hoe graag hij daar zou willen zijn, gebeurt het onmogelijke: Erik bevindt zich plotseling in het schilderij. In de Wollewei beleeft hij allerlei avonturen en leert hij meer over de leefwereld van insecten. Zo sluit hij een vriendschap met een vlinder, brengt hij een bezoek aan een wespenfamilie en logeert hij in het hotel Het Slakkenhuis.

6
Uit het leven van Dik Trom cover

Uit het leven van Dik Trom

Cornelis Johannes Kieviet
9789020634716
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Deze klassieke verhalenbundel over Dik Trom verscheen voor het eerst in 1891. Elke dag beleeft Dik de gekste avonturen, die zijn dorpsgenoten veelal met het hoofd doen schudden. Hij haalt de nodige kwajongensstreken uit, maar raakt veelal in de problemen als hij anderen probeert te helpen. Stiekem heeft Dik een hart van goud. In deze editie is het taalgebruik geactualiseerd, zodat ook kinderen uit de 21e eeuw weer van deze Noord-Hollandse deugniet kunnen genieten.

7
De kleine kapitein cover

De kleine kapitein

Paul Biegel
9789025101848
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Beeld je een golf zo hoog als een torenflat in. En bedenk je dan dat deze golf een gigantisch schip op een duin kwakte. Wie het schip bemande, was voor iedereen een raadsel. Wel kwam er een klein jongetje uit de kajuit tevoorschijn. Op zijn hoofd prijkte een grote hoed. Zijn naam? De kleine kapitein. Samen met zijn vrienden knapt hij het schip op en vaart hij uit naar de meest sprookjesachtige locaties. De kleine kapitein werd bekroond met een Gouden Griffel. In deze editie wordt het verhaal van Paul Biegel gecombineerd met sfeervolle illustraties.

Toon alles (-6)
8
Minoes cover

Minoes

Annie M.G. Schmidt
978904511727097890451057729789045115078
Taal: NederlandsGenre: Kinderboeken

Eerst een poes, toen een mens. Juffrouw Minoes kreeg het voor elkaar. En hoewel haar kattenleven achter haar ligt, kan zij het niet laten om regelmatig te miauwen, kopjes te geven en op vogeltjes te jagen. Haar vaardigheid om ‘kats’ te spreken, komt de ontslagen journalist Tibbe goed van pas. Via de kattenpersdienst blaast hij zijn artikelen nieuw leven in én ontrafelt hij de meest dubieuze geheimen. Natuurlijk komt hij daardoor in de problemen… Dit speelse boek van Annie M.G. Schmidt werd bekroond met een Zilveren Griffel en is ondertussen wereldwijd geliefd.

Hulp nodig bij het aanschaffen van de beste e-reader?

Er bestaan tegenwoordig zo veel e-readers dat je niet meer weet welke je moet aanschaffen. Gelukkig hebben wij een koopgids die je helpt kiezen.

e-reader kopen