Wist je dat het kijken naar vogels een rustgevend effect heeft? Niet voor niets spotten we onze gevederde vrienden jaar in jaar uit. In het bos of de tuin. Voor de tuinvogeltelling, prachtige foto’s of om er simpelweg van te genieten. Wil je zeker weten welke vogelsoort je hebt gespot? Dan is een vogelgids onmisbaar. Met deze uitgebreide exemplaren groeit je kennis over de vogelsoorten in Nederland en Europa.
Ben jij een vogelspotter in hart en nieren? Dan ben je ongetwijfeld vaak in de bossen te vinden. Een vogelgids op zakformaat kan dan uitkomst bieden. In deze kleine determinatiegids van Volker Dierschke leer je dan ook 170 verschillende vogelsoorten herkennen. Per vogel vind je meer informatie over de kenmerken, het verspreidingsgebied en de levenswijze. Aangevuld met een duidelijke kleurenfoto, wordt het herkennen van de vogel een eitje.
Je wilt beginnen met vogels spotten, maar de meeste gidsen zijn zo uitgebreid dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Herkenbaar? Dan is deze vogelgids voor beginners iets voor jou. In De slimste vogelgids lees je alles over de 192 broedvogelsoorten die je in Nederland en België kunt spotten. Gerangschikt op lichaamsgrootte en met een prettige pagina-indeling vind je in een oogopslag de karakteristieke kenmerken van elke vogel terug.
Hoe staat het met de vogelpopulaties in ons land? Daar kan De Vogelatlas van Nederland, samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland, je alles over vertellen. Dit schitterende naslagwerk gaat in op actuele vraagstukken, waaronder klimaatverandering, natuurbeheer en landbouw. Door de fraaie foto’s, kaarten en grafieken krijg je inzicht in de actuele verspreiding van broedvogels en wintergasten in Nederland.
We brengen onze kinderen graag van jongs af aan natuurbewustzijn bij. En wat is er leuker dan tijdens een wandeling vogels te spotten met jonge enthousiastelingen? Vogelgids voor kids vertelt je alles over trekvogels, de plaatsen en momenten waarop je vogels kunt spotten en de verrekijker die je nodig hebt. Het boek is gemakkelijk leesbaar en staat boordevol illustraties en kleurrijke foto’s. En misschien wel het leukste: in het boek vind je een afstreeplijst van alle gespotte exemplaren in Nederland en België.
Europa is de thuisbasis van vele roofvogelsoorten. Daarbij kun je denken aan gieren, arenden, buizerds, sperwers, wouwen, kiekendieven en valken. Lars Gejl, een van de beste natuurfotografen ter wereld, behandelt in de Roofvogelgids alle broedende roofvogelsoorten van Europa. Bijzonder aan deze gids zijn de vergelijkingsplaten, waar je op elkaar lijkende soorten makkelijk kunt onderscheiden. Ook heeft het boek QR-codes om het geluid van de vogel te beluisteren.
Om mooie vogels te spotten, hoef je niet ver te zoeken. Kijk maar eens in je voor- of achtertuin. De 100 mooiste tuinvogelsoorten werden door Helga Hofmann verzameld in deze handige gids. Vogels in en rond de tuin heeft heldere foto’s van de soorten, beschrijvingen van hun geluid en een indicatie van de plek waar je ze kunt verwachten. Ook lees je meer over nestkasten, het voeren van vogels en vogelvriendelijk tuinieren.
Deze handzame vogelgids neem je overal mee naartoe. Met natuurgetrouwe illustraties van meer dan 450 Europese broedvogels, strandvogels, doortrekkers en dwaalgasten weet je in een oogopslag met welke vogelsoort je te maken hebt. Hayman’s Zakgids Vogels toont vogelsoorten in vlucht en in rust, met zomer- en winterkleed en als jonge vogel tot volwassen exemplaar. Het is dan ook een bestseller die niet in je rugzak mag ontbreken.
Barst je van de vogelgidsen, maar wil je nu wel eens weten waar je in Nederland het best vogels kunt spotten? Dan is dit handige boekje van Ger Meesters iets voor jou. De mooiste Nederlandse vogelkijkgebieden worden uitgelicht, waaronder natuurgebieden, dijken, rivieroevers, plassen en parken. Daarbij heeft elk gebied een kaartje en suggesties voor fiets- en wandelroutes, aangevuld met de vogelsoorten die je waarschijnlijk tegenkomt.