Of je nu op zoek bent naar een wielerboek om in te verdwalen, op zoek bent naar inspiratie of een goed cadeau wil scoren voor een wielerliefhebber met onze selectie van beste wielerboeken zit je goed.
Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur en is al helemaal onmisbaar in de boekenkast van een wielrenner.
Al dertig jaar schrijft Wilfried de Jong over wielrennen. De man en zijn wielerverhalen is een bundeling van zijn columns en korte verhalen. Noem het gerust een 'wielerbijbel'. Dit boek sleurt je mee naar grote rondes en klassiekers, bergtoppen en valpartijen, modderstromen en massasprints. De Jong beschrijft zijn lievelingssport fantasievol, in een beeldende stijl. De lezer zit met dit complete fietswerk boven-op de wielersport.
Wekelijks trekken ze er alleen of in groepjes op uit. De een legt zijn dikke buik op de stang van zijn lichtgewicht racefiets, de ander zoeft met geschoren benen op enorme snelheid over dijken, fietspaden en heuveltjes in de omgeving. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal wielertoeristen en ze willen allemaal de snelste zijn. In hun hoofd rijden ze gemakkelijk met de profs mee. Ze racen uit liefde voor het fietsen en in de hoop sneller te gaan dan anderen. Vooral eerbiedigen ze 'de regels', weinig sporten gaan gepaard met zo veel ongeschreven geboden als het wielrennen.
In Draag nooit een gele trui staan de verschillende types wielrenners beschreven en de regels waaraan zij zich houden. (Oud-)profs geven tips en vertellen over hun ervaringen met wielertoeristen. Het is een onmisbaar boek voor wie graag de weg op gaat en twijfelt over het scheren van benen of de kleur van de wielersokken. Een humoristische inkijk in de wereld van de bloedfanatieke onbetaalde fietsers.
Tyler Hamilton, een van de meest geliefde wielrenners, werd in 2004 schuldig bevonden aan het gebruik van doping. In De wielermaffia vertelt hij zijn verhaal. Hij laat zien hoe de wereld van het professionele wielrennen met de komst van het 'wondermiddel' epo midden jaren negentig in korte tijd drastisch veranderde.
Peter Sagan presteerde tussen 2015 en 2017 wat nog nooit iemand had gedaan: hij werd driemaal achter elkaar wereldkampioen wielrennen. Overal waar hij sindsdien aan de start verschijnt, is hij favoriet. Maar alleen naar zijn prestaties kijken zou hem tekortdoen. Hij fietst niet alleen, hij entertaint. In het zadel kan hij zijn wie hij is: hij toont zijn enorme passie voor wielrennen en heeft de onbedwingbare neiging om mensen ermee te vermaken.
In deze autobiografie geeft hij voor het eerst een inkijkje in zijn persoonlijke leven: zijn trainingen, zijn toewijding, de druk die gepaard gaat met het rijden in de regenboogtrui, het gevoel wanneer hij als eerste de finish bereikt, maar ook de oprechte verslagenheid die hij voelde toen hij in de Tour de France werd gediskwalificeerd.
Thomas Dekker (1984) heeft genoeg van de leugens. Zijn echte verhaal is nog nooit verteld. De waarheid met al zijn slechte lelijke kanten moet maar eens naar buiten. De schaamte heeft het altijd gewonnen van de last die de kroonprins van het Nederlandse wielrennen met zich heeft meegedragen. Maar nu is er niets meer te verliezen.
In De veertiende etappe zijn de beste korte stukken bijeengebracht die Tim Krabbé in de loop der jaren over wielrennen schreef. Samen met zijn klassieke en in vele talen vertaalde roman De Renner geeft dit boek een beeld van het grote wielrennen van de laatste halve eeuw, en van zijn eigen wielerleven dat uit meer dan duizend amateurkoersen bestond.
Tom Dumoulin kan het bevestigen: het is een koers vol grilligheid en passie, net als Italië zelf. Daarom is de Giro d'Italia meer dan een wielerwedstrijd, het vertelt een verhaal. Het podium: een zware koers door een machtig mooi land. De personages: markante figuren, als hoofdrolspelers in een klassiek drama. Zoals Alfonsina Strada, die haar haar afknipte en met de mannen meereed in 1924. Ottavio Bottecchia, die er bijna zeker met de Roze Trui vandoor zou gaan, tot hij vermoord werd. Zaten Mussolini's Zwarthemden hierachter? Zoals de aartsrivalen Fausto Coppi en Gino Bartali, en tragische held Marco Pantani. Geboren om te klimmen, gedoemd om te verliezen. En zoals de weergaloze Tom Dumoulin, die met zijn overwinning in de 100ste editie van de Giro in 2017 geschiedenis schreef voor zichzelf en het Nederlandse wielrennen.
'Pellegrina' van Lidewey van Noord is het verhaal van een wielerpelgrim die door Italië trekt, langs velden en wegen, heuvels, industrieterreinen en bossen, op zoek naar de sporen die de helden uit de Italiaanse wielergeschiedenis achterlieten. De pelgrim gaat waar de renners gingen, ziet wat de renners zagen en wil zo proeven van het heldendom, drinken uit dezelfde bidon - al is het maar een slokje. Deze Italiaanse bedevaartstochten nemen de lezer mee naar alle uithoeken van Italië. Van het geboortehuis van Fausto Coppi tot het restaurant van Eddy Mazzoleni; van Marco Pantani's graf in Cesenatico tot de videotheek van Vincenzo Nibali's moeder op Sicilië. Maar 'Pellegrina' is bovenal een ontmoeting: met de Italiaanse wielergeschiedenis en met het land zelf.