Filosofieboeken die je wereld op zijn kop zetten

Jouw boekenplank is niet compleet zonder een fascinerend filosofieboek waarin je kunt verdwalen. Wil je het leven ervaren door de ogen van Marcus Aurelius of de maatschappij begrijpen volgens Plato? Of wil je misschien de mysteries van het universum ontrafelen met Stephen Hawking? Deze verzameling filosofieboeken biedt je de kans. Met deze werken krijg je niet alleen een dieper inzicht in de gedachten van enkele van de grootste filosofen in de geschiedenis, maar ook de mogelijkheid om je eigen wereldbeeld te verbreden.

 cover

Met deze filosofieboeken word jij in no-time een denker

1
Ethica Nicomachea cover

Ethica Nicomachea

Aristoteles
9789463403436
Taal: Nederlands

Ethica Nicomachea van Aristoteles is niet zomaar een boek, het is een tijdloze gids die een diepgaande kijk biedt op het menselijk gedrag, karakter en intellectuele vermogens. Zoek je naar de weg naar een gelukkig en geslaagd leven? Aristoteles biedt antwoorden door een heldere en diepgaande analyse van de menselijke natuur, waarbij hij de goede en slechte eigenschappen van de mens, de emoties en de fundamentele waarden in het menselijk leven bespreekt, zoals verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en vriendschap.

Toon alles (-5)
2
Kritiek van de zuivere rede cover

Kritiek van de zuivere rede

Immanuel Kant
9789053527023
Taal: Nederlands

Kritiek van de zuivere rede is een van de belangrijkste werken van Immanuel Kant en een van de meest invloedrijke teksten in de geschiedenis van de filosofie. Kant onderzoekt in dit werk de fundamenten en grenzen van menselijk kennis en probeert een einde te maken aan eeuwenoude debatten in de metafysica door een onderscheid te maken tussen wat we intuïtief kunnen kennen en wat we logisch kunnen afleiden. Kant stelt dat onze kennis en inzichten zijn gegrond in onze ervaringen, maar niet beperkt zijn tot deze ervaringen. Dit betekent dat we ideeën en concepten kunnen begrijpen die verder gaan dan wat we direct kunnen waarnemen, zoals het concept van God of het oneindige. Deze uitdagende en complexe tekst is een essentiële lees voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie en de aard van menselijke kennis.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 49,90Hardcover
Toon alles (-6)
3
Overpeinzingen cover

Overpeinzingen

Marcus Aurelius
9789020220094 9789020219920
Taal: Nederlands

Duik in de wereld van de laatste grote vertegenwoordiger van de Stoa met Overpeinzingen, het filosofische dagboek van de Romeinse keizer Marcus Aurelius. Geschreven in tijden van natuurrampen en oorlog, biedt dit boek je richtingwijzers naar innerlijke rust en ethische zekerheid in een ogenschijnlijk chaotische wereld. Aurelius nodigt je uit om je te concentreren op je eigen wil en perspectief, en om los te laten waar je geen invloed op hebt.

Overpeinzingen is een verzameling van persoonlijke notities en ideeën over de Stoïcijnse filosofie, waarbij de keizer de lezer meeneemt op zijn moeizame zoektocht naar zelfkennis en het begrijpen van het universum. Van zijn worstelingen met twijfel en wanhoop tot momenten van overtuiging en vervoering, krijg je een diep inzicht in de geest van deze nobele figuur uit de klassieke oudheid. Deze verzameling fascinerende spirituele ontboezemingen en overdenkingen is relevanter dan ooit en biedt een praktische levensfilosofie voor de moderne lezer. Laat je inspireren door de woorden van deze wijze keizer en ontdek de tijdloze wijsheid van Overpeinzingen.

Toon alles (-5)
4
De ideale staat cover

De ideale staat

Politeia
Plato
97890253164199789025366759
Taal: Nederlands

Dit meesterwerk van de westerse filosofie heeft de tand des tijds doorstaan en blijft tot op de dag van vandaag relevant. Plato stelt de eeuwige vragen: Maakt misdaad gelukkig? Is democratie de beste staatsvorm? Hij beweert dat het leven een vak is dat onderwezen kan worden en dat politieke macht alleen toebehoort aan degenen die met succes dit onderwijs hebben gevolgd.

Het is een uitdagende maar belonende lezing, doordrenkt met de geestige en wijze dialogen van Socrates. Het boek heeft niet alleen invloed gehad op latere filosofische gedachten, maar heeft ook talloze creatieve interpretaties geïnspireerd die onze visie op toekomstige mogelijkheden en grenzen hebben gevormd. Ondanks enkele misverstanden over Plato's ideeën over censuur en kastesystemen, is het boek bij een zorgvuldige lezing een pleidooi voor een strikt meritocratisch systeem. Het meest opvallend is dat Plato's grootste werk niet bedoeld was als politiek traktaat, maar als een zoektocht naar de definitie en waarde van rechtvaardigheid. Maak je klaar voor een intellectueel avontuur dat je perceptie van de wereld zal uitdagen en verrijken.

Toon alles (-4)
5
Een theorie van rechtvaardigheid cover

Een theorie van rechtvaardigheid

John Rawls
9789047701606
Taal: Nederlands

Duik in de wereld van de moraal- en politieke filosofie met Een theorie van rechtvaardigheid van John Rawls, een boek dat als een van de meest invloedrijke werken van de twintigste eeuw wordt beschouwd. Dit meesterwerk heeft niet alleen een diepgaande impact gehad op filosofen en academici, maar heeft ook buiten de universiteit de gedachten van politieke essayisten, juristen, politici en mensen uit de burgerrechtenbeweging gevormd.

In dit boek stelt Rawls een fascinerende vraag: hoe zouden we de samenleving inrichten als we niets wisten over onze plek in de samenleving, onze klasse, ras, geslacht, vermogens of intelligentie? Deze hypothetische situatie leidt Rawls naar fundamentele principes van rechtvaardigheid die ons begrip van vrijheid, sociale en economische verdeling vormen. Een levendige discussie over het 'Recht' en het 'Goede' trekt je dieper in het boek, terwijl je de nuances van utilitarisme en egalitarisme ontdekt. Hoewel de schrijfstijl soms abstract en academisch kan zijn, wordt deze afgewisseld met lyrische passages die inspireren en verheffen.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 39,99Paperback
Toon alles (-6)
6
De open samenleving en haar vijanden cover

De open samenleving en haar vijanden

Karl Popper
97890477021779789056379179
Taal: Nederlands

Een krachtige verdediging van de democratie, geschreven tijdens de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog. Popper, in dit werk, ziet democratie als de enige staatsvorm waarin de menselijke rede tot haar recht kan komen en geweldloze hervormingen kunnen plaatsvinden. Maar pas op, dit is niet zomaar een droog academisch betoog. Popper neemt je mee op een reis door de geschiedenis van de filosofie, en zijn kritiek op Plato, Hegel en Marx is niets minder dan legendarisch.

Popper's toegankelijke schrijfstijl maakt de complexe ideeën en filosofieën die hij bespreekt toegankelijk voor iedere lezer. In een tijd waarin totalitaire regimes helaas weer in opkomst zijn, biedt dit boek niet alleen een diepgaand inzicht in de fundamenten van onze open samenleving, maar ook de nodige waarschuwingen tegen de gevaren van centraal geleide politieke systemen. De open samenleving en haar vijanden is meer dan een boek: het is een wapen van het verstand tegen de vijanden van de open samenleving. Je zult dit boek niet alleen lezen - je zult het ervaren, en je zult erdoor veranderd worden.

Toon alles (-5)
7
De menselijke conditie cover

De menselijke conditie

Hannah Arendt
97890244087579789024408757
Taal: Nederlands

Duik in de diepten van de menselijke ervaring met De menselijke conditie van Hannah Arendt. Dit meesterwerk, dat nog steeds als uiterst relevant wordt beschouwd, analyseert de 'vita activa' - het actieve leven - van de mens, en onderscheidt drie fundamentele menselijke activiteiten: arbeiden, werken en handelen. Elk is verbonden met een uniek aspect van het mens-zijn, van het biologische proces van ons lichaam tot de interactie tussen individuen.

Arendt daagt traditionele opvattingen uit en herziet de manier waarop we denken over het menselijk leven en onze plaats in de wereld. Ze duikt in diepgaande discussies over onderwerpen variërend van de slavernij in het oude Griekenland en Rome tot moderne astrofysica, terwijl ze de concepten van het openbare, private en sociale domein onderzoekt en de impact ervan op onze vrijheid en noodzakelijkheden. Dit is geen boek dat je snel zal lezen en dan vergeten. Het is een filosofische reis die je zal uitdagen, verbijsteren en uiteindelijk verrijken. Durf jij deze reis aan?

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 39,90Hardcover
Toon alles (-6)
8
Ethica cover

Ethica

Benedict Spinoza
9789035143258
Taal: Nederlands

Duik in de diepe en complexe wereld van filosofie met Ethica, een meesterwerk van de beroemde Nederlandse filosoof Baruch Spinoza. Dit boek, geschreven tussen 1661 en 1675, is misschien wel de meest ambitieuze poging om de methoden van Euclid in de filosofie toe te passen. Spinoza legt een klein aantal definities en axioma's neer waaruit hij honderden stellingen en gevolgtrekkingen probeert af te leiden, zoals "Wanneer de Geest zijn eigen gebrek aan kracht inbeeldt, wordt hij erdoor bedroefd", "Een vrij man denkt nergens minder aan dan aan de dood", en "De menselijke Geest kan niet absoluut vernietigd worden met het Lichaam, maar er blijft iets van over wat eeuwig is".

Ethica is verdeeld in vijf delen, die elk voortbouwen op het vorige. Het begint met Spinoza's ontkenning van de traditionele opvattingen over God en het universum, waarbij hij stelt dat God het natuurlijke universum zelf is en dat alles wat bestaat, op de een of andere manier afhankelijk is van God. Het tweede deel focust op de menselijke geest en het lichaam, en daagt verschillende Cartesiaanse standpunten uit. Spinoza's werk is een toonbeeld van rationeel denken, waarbij hij ervan uitgaat dat het universum zelf wordt geregeerd door rationele wetten, en dat redeneren de enige aanvaardbare gids is voor het leven.

Spinoza's Ethica is een uitdagend en diepgaand werk dat je denken zal uitdagen en je begrip van jezelf en de wereld om je heen zal verdiepen. Het is een reis naar de kern van het menselijk bestaan en de universele wetten die ons leven beheersen.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 35,-Paperback
Toon alles (-6)
9
De antwoorden op de grote vragen cover

De antwoorden op de grote vragen

Stephen Hawking
9789000373864 97890003650509789000368877
Taal: Nederlands

Ben jij ooit nieuwsgierig geweest naar de grootste vragen van het universum? In De antwoorden op de grote vragen neemt de wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawking ons mee op een wonderbaarlijke reis om deze diepgaande vragen te verkennen. Dit boek is geen droge opsomming van complexe theorieën, maar een intrigerende dialoog die de lezer uitdaagt en amuseert. Hawking's unieke schrijfstijl en gevoel voor humor maken de ingewikkelde materie toegankelijk voor iedereen met een passie voor wetenschap en filosofie.

Deze postuum uitgegeven bundel van Hawking's meest diepgaande, toegankelijke en actuele reflecties uit zijn persoonlijk archief is gebaseerd op talloze essays, lezingen en toespraken. De tien behandelde vragen variëren van het bestaan van God tot de mogelijkheid van tijdreizen en de toekomst van kunstmatige intelligentie. Het boek behandelt ook de grootste uitdagingen van onze tijd, zoals klimaatverandering en de dreiging van een asteroïde-inslag, en biedt een unieke kijk op de wereld vanuit het perspectief van een van de grootste denkers van onze tijd.

10
Het kapitaal cover

Het kapitaal

Karl Marx
97890850683969789022835074
Taal: Nederlands

Als je ooit hebt willen begrijpen hoe de moderne, kapitalistische economie functioneert, is er geen betere plek om te beginnen dan met Het Kapitaal van Karl Marx. Dit boek, dat in drie delen is uitgebracht tussen 1867 en 1894, is het magnum opus van Marx en legt een kritische theorie van de economie uit, met bijzondere nadruk op de organisatie van de productie.

Marx, die oorspronkelijk filosoof en journalist was, werd in de loop van de tijd steeds meer gefascineerd door economische verschijnselen. Tijdens zijn verblijf in Londen, na de revoluties van 1848, hervatte hij zijn economische studies met het doel te begrijpen waarom deze opstanden hadden plaatsgevonden en waarom ze mislukt waren.

Het lezen van Het Kapitaal is als het graven in de fundamenten van onze moderne samenleving. Het is een uitdaging, maar de beloning is een dieper begrip van de machtsstructuren die onze wereld vormgeven. Dus duik erin, confronteer de complexiteit en laat je verrassen door de diepte van Marx's inzicht.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 37,50Paperback
Toon alles (-6)
11
Hoezo vrije wil? cover

Hoezo vrije wil?

Maureen Sie
9789047703310
Taal: Nederlands

Duik diep in de fascinerende wereld van de vrije wil. Dit boek schudt je wakker en zet je aan het denken over de talloze tegenstrijdige uitspraken die erover gedaan worden door wetenschappers en in de media. Maar dit is geen gewoon filosofisch boek. Elk hoofdstuk wordt geschreven door een andere auteur, elk afkomstig uit een andere discipline, die hun unieke perspectieven bieden op het debat over de vrije wil. Van historisch en conceptueel tot wetenschappelijk, juridisch en biologisch/evolutionair perspectief, het zit er allemaal in, met een rijkdom aan filosofen die de revue passeren.

Hoezo vrije wil? daagt je uit om de vraag 'Bestaat de vrije wil?' te beantwoorden, niet met een simpele ja of nee, maar met een verhelderende wedervraag. Het boek legt uit waarom die wedervraag wordt gesteld en waarom het noodzakelijk is om deze te stellen in het licht van de hedendaagse discussies over vrije wil. Het geeft je de tools om deze complexe filosofische discussies te begrijpen, aandacht te besteden aan het wetenschappelijk onderzoek dat zoveel publieke aandacht voor de vrije wil losmaakt, en om de praktische implicaties van de abstracte filosofische argumenten te overzien.

Verkrijgbaar bij:
bol.com
€ 9,90Hardcover
Toon alles (-6)
12
Een nieuwe structuurverandering van het publieke domein cover

Een nieuwe structuurverandering van het publieke domein

Jürgen Habermas
9789024452989
Taal: Nederlands

Stap in de wereld van Jürgen Habermas, een van de meest invloedrijke sociologen van de twintigste eeuw, en verken de complexe dynamiek van het publieke domein zoals die zich ontvouwt in onze huidige samenleving, beïnvloed door nieuwe media en democratische crises. Dit boek is een voortzetting van Habermas' eerste werk, "De structuurverandering van het publieke domein", maar met een frisse blik op de uitdagingen van vandaag.

Het is een boek dat zowel de schoonheid als de complexiteit van politieke sociologie belicht, zoals een episch gedicht dat moderne Europese geschiedenis en politieke filosofie samenbrengt. Met invloeden van Kant, Hegel en Marx, evenals de Frankfurter Schule, biedt Habermas ons een diepgaande analyse van hoe het publieke domein zich heeft ontwikkeld van het feodalisme tot het tijdperk van het hoge industriële kapitalisme.

Toon alles (-5)

Hulp nodig bij het aanschaffen van de beste e-reader?

Er bestaan tegenwoordig zo veel e-readers dat je niet meer weet welke je moet aanschaffen. Gelukkig hebben wij een koopgids die je helpt kiezen.

e-reader kopen