Op zoek naar een goed Formule 1 boek om te lezen of geven? Deze boeken geven je een kijkje in de vele facetten van de F1. Van een blik achter de schermen tot het leven van beroemdste coureurs tot werken in de pitgarage, dit zijn onze favoriete Formule 1 boeken.
In 1991 werd Olav Mol als verslaggever voor de leeuwen geworpen om de Grand Prix Formule 1 van Monaco te verslaan. Vijfentwintig jaar later is hij nog steeds dé verslaggever van Formule 1 op de Nederlandse televisie. In dit boek vertelt hij hoe hij in de Formule 1 verzeild raakte, wat hij zag en hoe zijn privéleven parallel met de races is verlopen.
De beroemdste coureurs, de mooiste races, en de meest tragische ongevallen passeren de revue. We lezen over de entree van Jos Verstappen in het team van Michael Schumacher, de dood van Ayrton Senna en de spectaculaire opkomst van Max Verstappen. Weinig Nederlanders zagen de sport zo lang zo intensief van zo dichtbij als Olav Mol.
Max: De jongste Formule 1-winnaar ooit (herziende uitgave) is een verzameling interviews die de weg van Max naar het miljoenenbal dat de Formule 1 is, beschrijven. Hoogeboom sprak met de mensen die Max op zijn weg naar de F1 begeleid hebben, van de bandenman van Ferrari, kampioenenmaker Frits van Amersfoort, F1-kenner Jan Lammers tot collega-coureur Giedo van der Garde.
'Formule 1 - de wereldkampioenen' is een eerbetoon aan alle kampioenen in de Fomule 1. Sinds de start van de Grand Prix hebben slechts 33 mannen de titel F1-wereldkampioen behaald. Voor het eerst brengen de legendarische F1-commentator Maurice Hamilton en de bekroonde fotografen Bernard en Paul-Henri Cahier deze iconische helden samen in dit fantastische boek. Met 33 biografieën, verbluffende fotografie, exclusieve citaten van onder andere Lewis Hamilton en historische interviews met reeds overleden helden is dit een subliem eerbetoon aan deze ongelofelijke sport en haar coureurs.
In dit boek komt ieder belangwekkend moment van elk van de 60 jaren van Formule 1 aan bod, zowel in woord als in beeld. Het biedt de lezer een intrigerende kijk op de dramatiek, de spanning en de glamour van de Formule 1-wereld. Daarnaast bevat het boek een aantal interviews met 's werelds meest toonaangevende coureurs, waaronder uiteraard onze eigen Jos Verstappen. De alleenheerschappij in de vijftiger jaren van Juan Manuel Fangio tot aan Michael Schumachers geweldige kampioenschappen in 2006 en 2008 maken dit naslagwerk tot verplicht leesvoer voor iedere Formule 1-liefhebber. Recensie(s) De Formule I voor auto's bestaat al ruim zestig jaar en wordt gedurende die periode wereldwijd beschouwd als het walhalla van de autosport. Al sinds mensenheugenis spreekt dit spektakel, dat in de loop van de tijd steeds veiliger werd voor coureurs en toeschouwers, de ontelbare liefhebbers in alle continenten van de wereld aan. Deze prachtige uitgave, voorzien van fraaie foto's (in kleur en zwart-wit) van, onvergetelijke verhalen over en interviews met kopstukken en hun roemruchte automerken, zal veel fans lees-en kijkplezier bezorgen.
Maurice Hamilton, die Niki Lauda voor het eerst ontmoette in 1971, schetst het opmerkelijke verhaal van een van de grootste sterren in de geschiedenis van de Formule 1. Gebaseerd op interviews met Lauda zelf, zijn vrienden en familie, rivaliserende rijders en degenen met wie hij later in zijn carrière samenwerkte, is deze biografie van Niki Lauda een uitstekend en definitief eerbetoon aan een icoon.
1000 Grand Prixs vertelt de geschiedenis van de Formule 1 als nooit tevoren en ontcijfert de eerste 1000 grand-prixwedstrijden.
Deze ultieme Formule 1-bijbel beschrijft de geschiedenis van de Grand Prix vanaf de eerste 7 races in 1950 (Engeland, Monaco, Indianapolis, Zwitserland, België, Frankrijk en Italië) tot de 21 races die er vandaag de dag over de hele wereld worden gereden. Het bevat portetten van de grootste coureurs waaronder Lauda, Hamilton en Verstappen, van de belangrijkste F1-teams, en van de raceauto's. Daarnaast bevat 1000 Grand Prixs een chronologische lijst met alle grand-prixwinnaars, landkaartjes van alle circuits, en statistieken waar elk Formule 1-hart sneller van gaat kloppen.
In Zandvoort (Een kleine geschiedenis van de Grote Prijs van Nederland) vertelt schrijver en autosport-liefhebber Koen Vergeer het verhaal van het Zandvoortse circuit, en hoe de Formule 1 en het hele circus eromheen veranderden. Met Max Verstappen op jacht naar de wereldtitel keert de Formule 1 terug naar het circuit van Zandvoort. Een plek met een roemrucht autosportverleden. Helden als Fangio, Stewart, Lauda en Senna – allemaal scheurden ze door de duinen. Koen Vergeer vertelt je over coureurs in de straten van een gezellige badplaats, over Tarzanbocht en Scheivlak, vuurzeeën, over epische duels en onvergetelijke triomfen. Zandvoort laat je voelen waarom het zindert wanneer de ultieme raceklasse opnieuw door de duinen raast.
In ‘Kalff’ vertelt Koen Vergeer over raceheld Allard Kalff. Er zijn maar weinig mensen die vanuit zoveel verschillende perspectieven over de autosport kunnen praten als Kalff. Eerst nog als jeugdige fan, daarna als aanstormend racetalent (hij trok met zijn broer in een busje door Europa en werd kampioen Formule Ford) was hij uiteindelijk op zijn plek als populaire pitreporter en Formule 1-analist. Tussen 1990 en 2012 was Kalff pitreporter bij Eurosport en RTL. Het was een tijd dat de pers onbeperkt toegang had tot de pits en Kalff heeft de Formule 1 dan ook als geen ander van binnenuit beleefd. Hij raakte bevriend met vele bekende coureurs, onder wie wereldkampioenen als Michael Schumacher, Mika Häkkinen en Damon Hill, maar ook met Johnny Herbert, Rubens Barrichello, Jos Verstappen en Alex Zanardi. Het boek staat vol smakelijke anekdotes uit het wereldje: van een unplugged privéconcert van Beatle George Harrison tot het theezetten voor Ayrton Senna. ‘Kalff’ gunt ons een veelzijdige, soms hilarische maar vooral een onbekende kijk achter de schermen van de autosport. Van Zandvoort tot Le Mans, van Indianapolis tot de Dakarrally.
Glitter en glamour verbergen de harde werkelijkheid achter de Formule 1. Politiek, geld, macht en connecties zijn vaak net zo belangrijk als rauw racetalent. Of misschien wel belangrijker.
Nog altijd wordt Ayrton Senna, de Braziliaanse drievoudig wereldkampioen, door vele collega's en fans gezien als de beste Formule 1-coureur aller tijden. Onlangs noemde NRC Handelsblad hem zelfs nog "de grootste sporter aller tijden'.
Olav Mol en Erik Houben zijn in de indrukwekkende carrière van Senna gedoken, en volgen hem vanaf het moment dat hij een kart krijgt voor zijn vierde verjaardag. Ze zien hoe hij dankzij zijn talent en volharding in 1988 eindelijk zijn lang gekoesterde droom om Formule 1-wereldkampioen te worden waar kan maken. Het is een bewogen carrière vol spannende races en rivaliteit, die helaas met een fatale crash op het circuit van Imola op 1 mei 1994 veel te vroeg eindigt.
Succes is niet gebaseerd op wonderen, maar is bijna altijd het product van een duidelijk concept - het toppunt van een ambitieus, zelfs uitgesproken innovatief idee. De aura van Ferrari benadert inderdaad het wonderbaarlijke. Wat schuilt er achter dit fenomeen? Wat is de bron van fascinatie voor een merk waarvan de creatieve ontwerpen internationaal worden erkend en enthousiast ontvangen?
De Formule 1 WC-pedia is een heerlijke verzameling kennis over de Formule 1, met daarin nice-to-know én need-to-know informatie. Veel feitjes over allerlei records binnen de sport, legendarische coureurs, de verschillende circuits, ontluisterende pitsstops en bandenwissels en nog heel veel meer!
Kimi Räikkönen is een man van weinig woorden. Dit bijzondere boek onthult een kant van hem die tot nu toe alleen mensen in zijn naaste omgeving kenden.
Auteur Kari Hotakainen kreeg exclusieve toegang tot de wereld van Kimi en zijn manier van denken. Hij interviewde de coureur en sprak met familieleden, collega's, technici, teambazen en Formule 1-fans om Kimi's verhaal vol dramatische momenten en grote successen op te tekenen. Mooie foto's uit Kimi's eigen collectie maken het geheel af.
Het resultaat is een prachtig boek dat de lezer een uniek kijkje geeft achter de schermen van de Formule 1, en in het privéleven van de ogenschijnlijk zwijgzame en gereserveerde coureur.
In de pitstraat van de Formule 1 ligt de druk altijd ongekend hoog. De aandacht gaat daarbij vaak uit naar de coureurs, maar zonder de technische kennis, vastberadenheid en stressbestendigheid van de monteurs zouden coureurs nooit het podium halen. Dit zijn de mensen die een wereldkampioen maken of breken: elke fout kan cruciaal puntenverlies opleveren.
Dat betekent niet dat de monteurs alleen fulltime hardwerkende mecaniciens zijn die dag in, dag uit niets anders doen dan aan de auto sleutelen, in windtunnels staan en big data verwerken. Ze weten zich ook buiten het werk uitstekend te vermaken. Of het nou feestjes zijn op luxe jachten in Monaco, of wilde fotomomenten in een stuntvliegtuig: ook naast de baan leven ze in een wereld vol adrenaline.
Michael Schumacher werd een sportlegende dankzij een zeldzame combinatie van extreme professionaliteit en koelbloedigheid. Zijn tegenstanders vreesden de nietsontziende, vastbesloten coureur die alles deed om zijn doelen te bereiken. Zijn tragische ski-ongeval in december 2013 schokte de hele wereld. Wat een bittere ironie: een zevenvoudig wereldkampioen die zijn hele carrière nauwelijks noemenswaardig letsel oploopt, en dan tijdens een familie-uitje in de Franse Alpen zo zwaar ten val komt.
Thuis was hij de liefhebbende echtgenoot en vader, op het circuit stond hij bekend als 'race-robot' - koel, perfect, onaantastbaar, altijd 'in control'.
De gerenommeerde sportjournaliste Karin Sturm is dé Schumacher-kenner bij uitstek. Ze maakt al dertig jaar deel uit van de Formule 1-wereld en kent Schumacher vanaf het begin van zijn loopbaan. Sturm maakt in deze biografie bewust ruimte voor de mens achter de wereldkampioen en schetst zo een compleet beeld van de beste Formule 1-coureur aller tijden.