Beste e-readers voor digitaal leesplezier

Als je veel lees weet je hoe vermoeiend het is om een stapel boeken mee te moeten sjouwen. Gelukkig is daar een e-reader de perfecte oplossing voor. Koop je voor het eerst een e-reader of wil je jouw e-reader upgraden? We hebben de verschillende modellen grondig getest en helpen jou naar de beste keuze.

Waarom zou je een e-reader kopen?

Digitale boeken kan je ook lezen op je smartphone of tablet maar het grote voordeel van een e-reader is het speciale e-ink scherm. Dit scherm lijkt een beetje op het lezen van papier. Vanuit elke hoek en zelfs in direct zonlicht is je boek te lezen. Dit is veel rustiger voor de ogen en dit “elektronische papier” gebruikt in tegenstelling tot een LCD scherm alleen stroom wanneer je de pagina omslaat. Zo gaat de e-reader wekenlang mee.

Een ander belangrijk voordeel van een e-reader is dat dit apparaat bedoeld is om enkel op te lezen. Geen notificaties, internetbrowser of spelletjes die je afleiden.

Waar let je op bij het kopen van een e-reader?

 • Formaat: De meeste e-readers hebben een diagonaal van 6 inches, ongeveer het formaat van een paperback. Lees je veel tijdschriften of comics? Dan kan een groter scherm van 8 inches prettig zijn.
 • Schermverlichting: Het is erg prettig als je e-reader een ingebouwd schermverlichting heeft, dan kan je ook 's avonds zonder leeslampje verder doorlezen.
 • Waterdicht: Lees je graag naast het zwembad of in bad? Dan is een waterdichte e-reader geen overbodige luxe. Deze zijn vaak wel iets duurder maar je hoef je geen zorgen te maken dat je e-reader nat wordt en het begeeft.

Beste e-reader: Kobo Clara HD

Kobo Clara HD e-reader

Kobo is het bestverkochte merk e-readers in Nederland. De Clara HD is het model wat we iedereen kunnen aanbevelen met een perfecte prijs-kwaliteitverhouding.

De Kobo Clara HD heeft een prachtig scherp scherm en dankzij de schermverlichting en automatische nachtmodus kan je prettig lezen tot diep in de nacht. De software van Kobo is soms wat klunzig met het maken van annotaties of opzoeken van woorden maar het apparaat is in een handzaam formaat, stevig gebouwd en heeft een uitstekende batterijduur. De Clara HD is een uitstekende manier om je ebooks te lezen voor een aantrekkelijke prijs.

Pluspunten

   
 • Schermverlichting en nachtmodus
 • Lichtgewicht
 • 8GB schijfruimte

Minpunten

 • Niet waterdicht
 • Software soms wat onhandig in gebruik

De Kobo Clara HD is te koop vanaf €129,99

Alternatief: Kindle Paperwhite

Kobo Clara HD e-reader

Deze e-reader van Amazon is uitstekend. De hoge pixeldichtheid vertaalt zich naar scherpe en fijn leesbare teksten. Een ander groot voordeel is dat de Kindle Paperwhite waterdicht is zodat je ook op het strand of in bad zorgeloos kan lezen. Het nadeel is dat je alleen ebooks gekocht bij Amazon op een Kindle kan zetten of je moet deze eerst omzetten met software zoals Calibre.

Pluspunten

 • Waterdicht
 • Ondersteund ook audioboeken via Bluetooth
 • Dark Mode instelling

Minpunten

 • Alleen ebooks via Amazon

De Kindle Paperwhite is exclusief verkrijgbaar bij Amazon.nl vanaf €139,99

Beste e-reader voor manga fans: Kobo Forma

Kobo Forma e-reader

De Kobo Forma heeft een heerlijk groot scherm van 8 inches (±20 cm diagonaal) en raden we daarom aan voor iedereen die graag mangas, strips of tijdschriften leest. Je kan teksten staand of liggend lezen en bladeren via touch of de fysieke knoppen. Doordat de Kobo Forma ook waterdicht is kan je ook zorgeloos naast het zwembad van je boeken genieten. Het enige nadeel is het prijskaartje.

Pluspunten

 • Groot 8 inch scherm
 • Waterdicht
 • Fysieke bladerknoppen

Minpunten

 • Prijzig

De Kobo Kobo Forma is te koop vanaf €279,99

Veelgestelde vragen

Zijn ebooks goedkoper?

Het voordeel van digitale producten is dat winkels veel minder kosten maken: geen drukkosten, voorraad of verzendingen. Je zou verwachten dat ebooks daarom stukken voordeliger zijn maar in de praktijk is dit vaak niet zo.

Sinds 2020 vallen ebooks net als reguliere boeken onder het lage BTW-percentage (9%) maar dit heeft niet tot een prijsverlaging geleid [1]. Uitgevers willen ook niet de verkoop van hun regulieren boeken saboteren met te goedkope ebooks waardoor, zeker bij nieuwe boeken, de ebooks maar weinig in prijs verschillen.

Waar download ik ebooks?

Ebooks kan je natuurlijk kopen via de online boekenhandels maar wist je dat je ook bij de online bibliotheek ebooks kan lenen? Ook zonder een abonnement op de bieb kan je aan stapels ebooks komen via Project Gutenberg. Dit is een website waar je boeken kan vinden waarvan de copyright verlopen is. Zo kan je dus klassiekers lezen als Pride and Prejudice, Frankenstein, Sherlock of Moby Dick.

Hoe krijg ik gedownloade ebooks op mijn ereader?

De makkelijkste manier is om je ereader met een USB kabel te verbinden aan je computer en het gratis programma Calibre te downloaden.

Calibre gratis ebook software

Met dit (open-source) programma kan je e-book bestanden omzetten (.mobi naar .epub bijvoorbeeld) en je boeken beheren; een nieuwe cover instellen, de titel corrigeren, enzovoorts.

Hoeveel boeken passen er op een ereader?

Je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken dat e-reader vol raakt met te veel boeken. Een gemiddeld ebooks is 2MB en zelfs de goedkoopste e-readers hebben een geheugen van 4000 MB, de norm is 8000+ MB.

Afbeeldingen via theverge.com en Mashable