De Scandinavische thrillers die je gelezen moet hebben…

Wie aan Scandinavische thrillers denkt, noemt al snel Stieg Larsson en de Millennium-trilogie. Toch is dit lang niet het enige wat het noorden ons te bieden heeft. Het concept van een detective die, geteisterd door slapeloosheid, de meest gruwelijke moordzaken oplost staat garant voor uren leesplezier. Neem een duik in de wereld van Nordic noir.

Scandinavische thrillers

Beste Scandinavische thrillers

1
Ik reis alleen cover

Ik reis alleen

Samuel Bjørk
97890210180349789049804329978902456555997890210181579789024565566
Taal: NederlandsGenre: Scandinavische thriller

Stel je het volgende voor. Je bent op het Noorse platteland, en ziet een jong meisje aan een boom hangen. Haar lichaam gehuld in vreemde poppenkleren, om haar nek een vliegtuiglabel met de tekst "IK REIS ALLEEN." Een bloedstollend scenario, waarmee Samuel Bjørk - het pseudoniem van Frode Sander Øien - zijn boekenserie aftrapt.

Het na intern onderzoek opgeheven team van inspecteur Holger Munchs wordt wakker geschud nu een sluwe moordenaar het land teistert. Echter kampt Mia Krüger - de meest getalenteerde onderzoeker uit het team van Munchs - met een depressie. Munchs ziet het dan ook als zijn doel om Mia uit haar isolement te halen. Dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan..

In de serie van Samuel Bjørk verschenen nog twee andere titels: De doodsvogel en De jongen in de sneeuw.

2
De vleermuisman cover

De vleermuisman

Harry Hole
Jo Nesbø
978902345420597890234788749789023467267
Taal: NederlandsGenre: Scandinavische thriller

De vleermuisman is het debuut van bestsellerauteur Jo Nesbø. Het is het eerste deel uit de Harry Hole-serie, die in totaal uit 11 delen bestaat.

In Australië wordt een moord gepleegd op een Noorse actrice. De alcoholverslaafde inspecteur Harry Hole wordt na een traumatisch auto-ongeluk gedwongen down under gestuurd om de plaatselijke politie te ondersteunen. Hole ontdekt tijdens zijn verblijf de duistere kant van de stad Sydney. Door zijn zoektocht komt hij in aanraking met een Aboriginalvertelling over de vleermuisman. Misdaad wekt dit mysterieuze figuur tot leven. Met de dood als enige gevolg. Een razendspannend verhaal, dat de lezer van begin tot eind weet te grijpen.

3
De vrouw in de kooi cover

De vrouw in de kooi

Serie Q
Jussi Adler Olsen
978904462267697890446407179789044617863
Taal: NederlandsGenre: Scandinavische thriller

De vrouw in de kooi is het eerste deel uit Serie Q van Jussi Adler Olsen. Deze serie gaat over Afdeling Q van de Deense politie, waar onopgeloste moordzaken onderzocht worden.

In Denemarken gaat de jonge politica Merete Lynggaard plotseling in rook op. De Deense media pakken de zaak massaal op, en buitelen over elkaar heen met mogelijke verklaringen. Moord, zelfmoord en zelfs een vrijwillige verdwijning worden gesuggereerd. Een onmogelijke zaak, waar de politie geen raad mee weet. Ondertussen is er geen spoor van Lynggaard te bekennen.

De getraumatiseerde rechercheur Carl Mork krijgt, vanwege zijn kritische karakter, zijn eigen departement: Afdeling Q. Vijf jaar na het voorval weet hij met enige tegenzin een doorbraak in het onderzoek te realiseren. De Syrische vluchteling Assad wordt zijn assistent. Samen komen zij oog in oog te staan met een roekeloze crimineel die door één motief gedreven lijkt te worden: wraak.

4
Memento cover

Memento

Emelie Schepp
9789026147005 97890261364369789026136443
Taal: NederlandsGenre: Scandinavische thriller

Memento is de door Emelie Schepp geschreven thrillersensatie uit Zweden. Haar werk - waaronder Narcotica en Post Mortem - wordt vergeleken met Stieg Larsson en Jo Nesbø.

In Memento lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Enerzijds wordt de lezer geconfronteerd met de dood van Hans Juhlén, operationeel manager Asielzaken bij de immigratiedienst. In zijn woning worden vingerafdrukken van een kind gevonden, terwijl Juhlén en zijn vrouw geen kinderen hebben. Een situatie die bij Jana Berzelius, officier van justitie, vraagtekens oproept. Zij duikt in de zaak en komt daardoor opnieuw in aanraking met haar traumatische verleden.

Tegelijkertijd maak je kennis met een meisje dat zich verstopt heeft in een container. Even later ziet zij hoe haar ouders op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht. Als de verhaallijnen samenkomen, komt een verschrikkelijke waarheid aan het licht.

5
Maandagskinderen cover

Maandagskinderen

Erlendur
Arnaldur Indridason
97890214498769789021440705
Taal: NederlandsGenre: Scandinavische thriller

Maandagskinderen is het debuut van schrijver Arnaldur Indriðason. Het boek won in 2005 de CWA Gold Dagger Award voor beste misdaadroman. In de Erlendur-serie verschenen naast Maandagskinderen 13 andere titels.

Het verhaal speelt zich af in Reykjavik. Psychiatrische patiënt Daniél pleegt zelfmoord in een inrichting. Tegelijkertijd overlijdt een bejaarde man bij een brand. Wat hebben deze twee situaties met elkaar te maken? Inspecteur Erlendur en zijn collega's gaan op onderzoek uit. De oude man blijkt in de jaren zestig een docent van Daniél te zijn geweest. Ook heeft hij Daniél voor zijn dood enkele keren bezocht..

Naast het speurwerk van de politie gaat Palmi, de broer van Daniél, op eigen initiatief op zoek naar aanwijzingen. Wat volgt is een serie gruwelijke conclusies. Het verband tussen Daniél en de oudere man is geen toeval. Een klas, moeilijk lerende kinderen en levertraanpillen vormen het recept voor deze huiveringwekkende roman.

6
Dochter vermist cover

Dochter vermist

Mikaela Bley
97894005099319789044974430
Taal: NederlandsGenre: Scandinavische thriller

Dat Scandinavië barst van getalenteerde schrijvers, wisten we allang. Toch lijkt Zweden met Mikaela Bley een thrillerkoningin rijker te zijn. Dochter vermist is haar eerste boek in de serie over misdaadjournalist Ellen Tamm.

Het verhaal neemt ons mee naar Stockholm, waar het achtjarige meisje Lycke spoorloos verdwijnt. De enige aanwijzing? Haar rugzakje, dat in de omgeving wordt gevonden. Het is een zaak die misdaadjournalist Ellen Tamm niet loslaat. Vooral omdat haar kantoor, het hoofdkwartier van televisiezender TV4, zich op een steenworp afstand van het voorval bevindt.

Gedreven door machteloosheid, corrupte politieagenten en het vreemde gedrag van Lycke's ouders besluit Ellen het onderzoek op zich te nemen. Waarom heeft juist deze gebeurtenis zoveel vat op haar? Langzaamaan komen betekenisvolle ervaringen uit haar verleden bovendrijven. Wat volgt is een bloedstollende confrontatie met zowel heden als verleden.

7
IJsprinses cover

IJsprinses

Fjällbacka
Camilla Läckberg
9789026331442 9789041420978
Taal: NederlandsGenre: Scandinavische thriller

Als Alexandra met doorgesneden polsen in een badkuip wordt aangetroffen, lijkt het zelfmoord. Maar als later ook een vriend van Alexandra overlijdt, ontdekken Patrik Hedström en Erica Falck dat beiden sterfgevallen hun oorsprong in het verre verleden hebben.

Toon alles (-6)
8
Noordkaap (2020) cover

Noordkaap (2020)

Nathalie Pagie
9789022588673
Taal: NederlandsGenre: Thrillers

Ibogaïne is een extract uit de wortels van een plant uit West-Afrika. Maar wat doet deze stof dan in een bevroren lijk in het Noorse Hammerfest? De politie staat voor een raadsel. Niemand weet namelijk wie de man is en hoe hij met deze stof in aanraking kwam. Bij hoogleraar Aage Haugen gaan direct de alarmbellen af. Hij deed ooit onderzoek naar ibogaïne in Afrika en kent de gevaren tot in detail. Zijn onderzoek leidt hem naar de ijskoude Noordkaap, waar hij een geheim wetenschappelijk experiment weet te ontrafelen.

Hulp nodig bij het aanschaffen van de beste e-reader?

Er bestaan tegenwoordig zo veel e-readers dat je niet meer weet welke je moet aanschaffen. Gelukkig hebben wij een koopgids die je helpt kiezen.

e-reader kopen